top of page

Τα νυφικά και η ιστορία τους

Η πριγκίπισσα Φιλίππα της Αγγλίας καταγράφεται ως η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που φόρεσε νυφικό όταν, το 1406, παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Ερρίκο της Δανίας. Εκείνη την ιστορική περίοδο, βέβαια, δεν έδειχνες τον πλούτο σου φορώντας λευκό φόρεμα της Vera Wang, αλλά εντυπωσιακά, «πλούσια» φορέματα από πολυτελή υφάσματα, σε εκτυφλωτικά χρώματα. Όσο περισσότερο το ύφασμα και όσο πιο εκτυφλωτικό το χρώμα, τόσο το καλύτερο. Για τις νύφες του Μεσαίωνα, μάλιστα, το χρώμα της αγνότητας δεν ήταν το λευκό, αλλά το μπλε. Πολλές φορές, λοιπόν, το ζευγάρι φορούσε μία μπλε κορδέλα κατά τη διάρκεια του γάμου- έθιμο από το οποίο προκύπτει η παράδοση η νύφες σήμερα (ειδικά στις Η.Π.Α.) να φοράνε «κάτι παλιό, κάτι νέο, κάτι δανεικό και κάτι μπλε».


Μετά τον Μεσαίωνα ακολουθεί η Αναγέννηση, στην οποία οι ρομαντικές σημερινές νύφες οφείλουν την μακριά ουρά, που ξεκίνησε ως σύμβολο καλής τύχης και πίστης. Και εάν το νυφικό της Gwen Stefani, δια χειρός John Galliano με την ροζ ουρά σήμερα φαίνεται καινοτομία, σας έχουμε νέα: ρο 1662 η Αικατερίνη της Braganza της Πορτογαλίας παντρεύτηκε τον Κάρολο τον Δεύτερο της Βρετανίας φορώντας το ροζ νυφικό της, κατατάσσοντας τον εαυτό της πρώτο στη λίστα με τις νύφες- trendsetters.

Η πρώτη γαλαζοαίματη που φόρεσε λευκό νυφικό από δαντέλα ήταν η Βασίλισσα Βικτώρια, στον γάμο της με τον πρίγκιπα Αλβέρτο τον Πρώτο. Αυτό που η Βασίλισσα κατά πάσα πιθανότητα δεν ήξερε, είναι ότι ξεκινούσε ένα παγκόσμιο trend το οποίο είναι κυρίαρχο στις νύφες ακόμα και μερικούς αιώνες αργότερα. Η ίδια είναι η πρώτη νύφη την ουρά του φορέματος της οποίας κρατούσαν παρανυφάκια.

Την δεκαετία του 1920, με την απελευθέρωση των γυναικών, τα νυφικά
ξεκινάνε να γίνονται πιο απλά και περισσότερο αποκαλυπτικά, αφού από αυτά αρχίσουν να φαίνονται οι αστράγαλοι, και σιγά- σιγά μέχρι και τα γόνατα της νύφης. Ακολουθούν τα χρόνια της μεγάλης κρίσης του 1930, όταν τα νυφικά, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, γίνονται glamorous, και πιο εφαρμοστά στο γυναικείο σώμα.










































Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι νύφες εμπνέονται από τους στρατιώτες αρραβωνιαστικούς τους καιφοράνε φορέματα πιο δομημένα, με τονισμένους ώμους και ίσιες, αυστηρές γραμμές ενώ, μερικά χρόνια αργότερα, όταν το New Look του οίκου Dior μεσουρανεί, και ο πόλεμος αποτελεί παρελθόν, οι δαντέλες και οι μεγάλοι, θηλυκοί όγκοι επιστρέφουν. Νυφικό- σταθμός στην ιτσορία της μόδας είναι αυτό που φοράει η Jacqueline Bouvier, στον γάμο της με τον John F. Kennedy, το 1953.


Από τα swingin' 60's δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν και οι νύφες της εποχής, που τολμούν να φορέσουν μίνι ακόμα και στον γάμο τους- χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι αυτό της πανέμορφης -τότε- Mia Farrow στον γάμο της, το 1966, με τον Frank Sinatra, αλλά και της Yoko Ono, το 1969, με τον John Lennon. Νύφη που αποτελεί σημείο αναφοράς, μέχρι και σήμερα, με την επιλογή της είναι η Bianca Jagger που, στον γάμο της με τον frontman των Rolling Stones επέλεξε να εμφανιστεί με λευκό κοστούμι- η θηλυκότητά της, όμως, ήταν τόσο εμφανής.

http://www.queen.gr

bottom of page