top of page

Καλλιμάρμαρο, Ολυμπιείο, Πύλη του Αδριανού

Καλλιμάρμαρο - Στάδιο Παναθηναϊκό 


Το Στάδιο κτίζεται το 329 π.Χ. από τον ρήτορα - κυβερνήτη Λυκούργο για να φιλοξενεί τους αθλητικούς αγώνες των Παναθηναίων, της μεγαλύτερης γιορτής των Αθηναίων που τιμούσαν την πολιούχο θεά Αθηνά. Στα μέσα του 2ου μ.Χ. αι. ο Ηρώδης ο Αττικός επενδύει το Στάδιο με μάρμαρο. Στα 1894-96, το Στάδιο αναμαρμαρώνεται με χορηγία του Γεωργίου Αβέρωφ και σχέδια του Αναστασίου Μεταξά. Εγκαινιάζεται το 1896 με τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες. (Οδός Αρχιμήδους 16)


Ολυμπιείο 


Ναός του Ολυμπίου Διός που κτίζει ο φιλέλληνας αυτοκράτορας Αδριανός (117-132 μ.Χ.). Ήταν ο πιο μνημειώδης και μεγαλοπρεπής ναός αφιερωμένος στον πατέρα των θεών, Δία. Είχε 104 κίονες, αλλά σήμερα σώζονται μόλις οι 15 και ο 16ος βρίσκεται πεσμένος στο έδαφος (υπάρχουν τρεις σειρές από οκτώ κίονες στην ανατολική και δυτική πλευρά και δύο διπλές σειρές στις μακριές πλευρές). Είναι κτισμένος πάνω σε αρχαιότερους ναούς αφιερωμένους στον Ολύμπιο Δία. Οι Αθηναίοι της αρχαιότητας θεωρούσαν τα Ιερά του Ολυμπιείου από τα παλαιότερα της πόλης. Βορείως του Ολυμπιείου, μέσα σε μικρό άλσος, ξεχωρίζουν απομεινάρια προπύλου, τμήμα του Θεμιστοκλείου τείχους και ρωμαϊκού βαλανείου. (Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 1)


Η Πύλη του Αδριανού 


Οι Αθηναίοι έκτισαν την πύλη για να τιμήσουν τον φιλαθήναιο αυτοκράτορα Αδριανό. Κάτω από αυτή τη δοξαστική πύλη πέρασε ο Αδριανός όταν ήρθε για να παραστεί στα εγκαίνια του μνημειώδους ναού του Ολυμπίου Διός. Η κορινθιάζουσα πύλη υπήρξε το ορόσημο διαχωρισμού της παλαιάς πόλης της Αθήνας και της νέας συνοικίας που ίδρυσε ο Αδριανός. Μάλιστα, στην ανατολική ζωφόρο, πάνω από την αψίδα, υπάρχει ακόμα και σήμερα η επιγραφή "Αιδ'εισίν Αδριανού κ'ουχί Θησέως πόλις", που σημαίνει ότι "από εδώ είναι η πόλη του Αδριανού και όχι του Θησέα". Στη δυτική πλευρά της πύλης, η επιγραφή αναφέρει "Αιδ'εισίν Αθήναι, Θησέως η πριν πόλις", ότι δηλαδή, από εδώ είναι η Αθήνα, η προηγούμενη πόλη του Θησέα. (Συμβολή των λεωφόρων Όλγας και Αμαλίας)

Το υλικό αντλήθηκε από την έκδοση "Περίπατοι Κληρονομιάς στην Αθήνα"

bottom of page