Ιστορία της Αθήνας
Το Χρονολόγιο θα σας μεταφέρει από τη Νεολιθική περίοδο, όπου υπολογίζεται σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα ότι έγιναν οι πρώτες προσπάθειες οργάνωσης της πόλης, στους Πελασγούς, τους πρώτους της κατοίκους που το 1400 π.Χ. άρχισαν να οχυρώνουν το βράχο της Ακρόπολης με τείχη, έως την εποχή του Χαλκού και στο 800 π.Χ., όπου έγινε η ολοκληρωτική ένωση της Αττικής σε ενιαίο κράτος. Εκεί συναντούμε για πρώτη φορά τα Παναθήναια, την κορυφαία γιορτή της Αθήνας προς τιμήν της θεάς Αθηνάς.
Η "διαδρομή" συνεχίζεται με αναφορά στον τελευταίο βασιλιά της Αθήνας τον Κόδρο (1068 π.Χ.). Προχωρά στις τέσσερις φυλές που ήταν διαιρεμένος ο λαός της Αθήνας τον 8ο-7ο αιώνα και στο 636 π.Χ., όπου ο Κύλων, εκμεταλλευόμενος τη δυσφορία των γεωργών, προσπάθησε ανεπιτυχώς να καταλάβει με πραξικόπημα την τυραννία, το γνωστό "Κυλώνειο Άγος".
Στο 624 π.Χ. θα γνωρίσετε τι ακριβώς περιελάμβανε η νομοθεσία του Δράκοντα. Στο 594 π.Χ. θα δείτε ότι οι αντιμαχόμενες μερίδες του λαού και των πλουσίων της εποχής εξέλεξαν από κοινού το Σόλωνα για να κυβερνήσει. Την τυραννίδα του Πεισίστρατου στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ., τη δολοφονία του Ιππάρχου το 514 π.Χ., τις σοβαρές μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη το 508 π.Χ., όπου έθεσε τα θεμέλια της Αθηναϊκής Δημοκρατίας.
Το Χρονολογιο περιγράφει τη μήνη του βασιλιά της Περσίας, στο 500 π.Χ., όταν η Αθήνα έστειλε βοήθεια στις επαναστατημένες πόλεις της Ιωνίας. Τη γενναιότητα των Αθηναίων στις μάχες του Μαραθώνα στο 490 π.Χ. και του Αρτεμισίου 480 π.Χ., την ανάδειξη του ηγεμονικού ρόλου της Αθήνας το 478 π.Χ., την περίφημη νίκη του Ευρυμέδοντα που συντέλεσε στην απελευθέρωση του συνόλου των ελληνικών πόλεων από την περσική κυριαρχία.
Ο "χρυσός αιώνας" της Αθηναϊκής Δημοκρατίας εκτυλίσσεται μπροστά σας τον 5ο αιώνα π.Χ., λίγο μετά με την ανάληψη της αρχηγίας των δημοκρατικών από τον Περικλή (490-429 π.Χ) και τη λήξη του Πρώτου Πελοποννησιακού Πολέμου. Τότε χτίστηκαν τα μνημεία της Ακρόπολης. Μία εποχή που αν ζούσατε θα γνωρίζατε από κοντά το Σωκράτη, τους Σοφιστές, αλλά και τους τρεις μεγάλους άντρες που κάθε καλοκαίρι συνωστίζεστε στα ταμεία του Φεστιβάλ Αθηνών, καθώς και σε αυτά του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου για να παρακολουθήσετε ένα έργο τους.
Το Χρονολόγιο συνεχίζει με την ανακοπή της μοναδικής πνευματικής και καλλιτεχνικής άνθισης της Αθήνας, εξαιτίας του Β' Πελοποννησιακού Πολέμου (431-421 π.Χ. και 416-404 π.Χ.), την ταπεινωτική ήττα των Αθηναίων στη Σικελία από τους Λακεδαιμόνιους, την περίοδο της ακμής της Μακεδονικής δυναστείας, τη Ρωμαϊκή κυριαρχία, κατά την οποία επί Αδριανού (117-138 μ.Χ.) αποπερατώθηκε ο ναός του Ολυμπίου Διός, κατασκευάστηκε το σωζόμενο μέχρι σήμερα υδραγωγείο και κτίσθηκε η Βιβλιοθήκη.
Σημαντικός σταθμός μας το 53 μ.Χ., όπου ο Απόστολος Παύλος δίδαξε το Χριστιανισμό στον Άρειο Πάγο, μπροστά σε Στωικούς και Επικούρειους φιλοσόφους. Άσχημη περίοδος το 396 μ.Χ., όταν η Αθήνα έπεσε στους Γότθους επιδρομείς.
Η άνοδος στον αυτοκρατορικό θρόνο του Ιουστινιανού (482-565) έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποσόβηση του αρχαίου ελληνικού κόσμου, αλλά και από την εποχή του Αυτοκράτορα Ηράκλειου (574-640) άρχισε για την Αθήνα μία μακρά περίοδος αφάνειας και ληστρικών επιδρομών. Το 1204οι Σταυροφόροι εισήλθαν στο φρούριο της Ακρόπολης. Η Φραγκοκρατία διατηρήθηκε στην πόλη μέχρι το 1308, ενώ η Καταλανική Εταιρεία έως το 1387.
Ακολουθώντας την τύχη της Κωνσταντινούπολης, η Αθήνα κατελήφθη το 1456. Η περίοδος της Τουρκοκρατίας περιγράφεται σε 14 διαδρομές.
Στις αρχές του 19ου αιώνα το Χρονολόγιο μας θυμίζει ότι το 1800 που εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη ως πρέσβης της Αγγλίας ο Λόρδος Έλγιν, επικαλούμενος τις καταστροφές των αρχαίων μνημείων της Αθήνας, αφαίρεσε βίαια τμήματα του διακόσμου των ναών του βράχου της Ακρόπολης.
Στο 1834, βλέπουμε πως η Αθήνα ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα της Ελλάδας, με διάταγμα της Αντιβασιλείας, και ένα χρόνο μετά έγιναν οι πρώτες δημοτικές εκλογές, οι οποίες ανέδειξαν δήμαρχο τον Ανάργυρο Πετράκη. Στο 1843, ανακαλύπτουμε τις μυστικές διαβουλεύσεις στο σπίτι ενός μεγάλου Έλληνα, του Μακρυγιάννη, τη μεγάλη εξέγερση του λαού και της φρουράς της Αθήνας, με αποτέλεσμα την παραχώρηση Συντάγματος. Στο 1862, βλέπουμε την κατάργηση της βασιλείας του Όθωνα. Ένα χρόνο μετά, τη διαδοχή του από τον Γεώργιο τον Α'.
Στο 1882 και για 15 χρόνια μετά, την επικράτηση της κυρίαρχης προσωπικότητας του Χαρίλαου Τρικούπη. Στο 1896, την αναβίωση στην Αθήνα των Ολυμπιακών αγώνων. Στην περίοδο 1899-1908, τα έργα που έκανε στην Αθήνα ο τότε Δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Μερκούρης.
Στα γεγονότα της νεότερης περιόδου, συγκαταλέγονται και στοιχεία για τη δράση της μεγαλύτερης πολιτικής προσωπικότητας του 20ου αιώνα, του Ελευθέριου Βενιζέλου, του οποίου το έργο και τα θαυμαστά επιτεύγματα στην εθνική ολοκλήρωση και την εσωτερική προκοπή της χώρας, είναι ορατά, όπως το φως που μας περιβάλλει.
Προχωρούμε στην περίοδο του μεσοπολέμου, όπου Αγγλική εταιρεία ανέλαβε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της πρωτεύουσας. Τα τηλέφωνα που λειτουργούσαν μέσω τηλεφωνικού κέντρου αντικαταστάθηκαν από αυτόματα. Το 1928, δημιουργήθηκε το πρώτο πολιτικό αεροδρόμιο στο Δέλτα του Φαλήρου και το αεροδρόμιο του Ελληνικού ιδρύθηκε το 1934.
Μπορείτε ακόμα να δείτε την επιβολή δικτατορίας το 1936 από τον Ιωάννη Μεταξά, το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, την κατοχική περίοδο και το πολιτικό οδοιπορικό που οδήγησε στα "Δεκεμβριανά" και τη συμφωνία της Βάρκιζας, τη δικτατορία της 21ης Απριλίου του '67, τη φοιτητική και λαϊκή εξέγερση του '73, τη μεταπολιτευτική εποχή μέχρι και τις 6 Σεπτεμβρίου του 1997, όπου η Διεθνής Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων ανέθεσε την Ολυμπιάδα του 2004 στην Αθήνα.